Emekli Market Müdüründen Market Alışverişi İçin Öneriler

Bir markete girip bir-iki parça ürün alacakken kucağınızın hesapta olmayan bir sürü ürünle dolduğu oldu mu hiç ? Az bir şey alacağım deyip içeri girdikten sonra aldıklarınızı koyacak market arabası arayanlardan mısınız? Bu sorulara birçok insanın evet diyeceğinden eminim. Türkiye’nin en büyük market zincirinde 25 yılı aşkın mağaza müdürlüğü yaptım ve bunu söyleyen o kadar çok müşteri gördüm . Bu sebeple birçok insanın yukarıdaki sorulara evet diyeceğini biliyorum. Hatta çalışırken çoğu zaman bu tür (kucakları ürünle dolu ) müşterileri görünce hemen bir araba götürürdüm yanlarına.. Bu yazımızda markette alışveriş için öneriler ve tüyolar bulacaksınız!

Emekli Market Müdüründen Alışveriş Sırları: 

Marketlerin içindeki ürünler alışveriş yapanların daha çok ürün almalarını sağlamak amacını taşıyan birçok prensip ile bulundukları yerlere dizilirler.Benim çalıştığım gibi büyük zincir marketlerde bu işler çok profesyonelce yapılmaktadır. Bir reyonda bulunan ürünlerin hangi rafta, hangi sırada ve kaç ön yüz bulunacağı geçen zamanda edinilmiş tüketim alışkanlıklarından,ürüne ait geçmiş verilerden ve üretici firmanın taleplerinden oluşan çok karmaşık bir hesaplama sistemiyle merkezi olarak hesaplanır ve tüm mağazalarda aynı rafta aynı yerde aynı ürünlerin olması ‘Raf yönetim sistemi‘ denilen bir sistemle sağlanmaya çalışılır. Yani uzun lafın kısası markette amaç, müşteriyi memnun ederken mümkün olduğunca fazla ürün satabilmektir.

Bu kadar bilimsel çalışan marketlerden ihtiyacımız harici ürün almamak için ne yapmalıyız? Hem gereksiz ürün almamak hem de daha hesaplı alışveriş yapabilmeniz için önerilerim:

-Markete gitmeden önce evdeki gereken kontrolleri yaparak bir ihtiyaç listesi oluşturun. Evde sık ya da seyrek tükettiğiniz ürünlerin kalan stoklarını kontrol ederek bir sonraki alışverişe kadar yetmeyeceğini düşündüklerinizi not alın. Bunlar için önce mutfak sonra banyolarınızı mutlaka kontrol edin. Bir marketten alınacak ürünlerin en önemli bölümü evin bu iki kısmında muhafaza edilir. Eğer haftanın belirli günlerinde alışveriş yapıyorsanız listenizi sıkça ulaşabileceğiniz bir yere,örneğin ;buzdolabının üzerine iliştirip alışveriş günü gelene kadar aklınıza geldikçe ya da tespit ettikçe eksiklerinizi ilave edebilirsiniz.

-Alışverişe gideceğiniz gün gideceğiniz marketin internet sitesinden o gün geçerli olan indirim listesini (insert,dergi) mutlaka inceleyin ve oluşturduğunuz listede olan ürünleri işaretleyin.

-Mümkünse alışverişinizi Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günlerine denk getirin. Birçok market hafta sonuna özel ( indirim dergilerinde olmayan) indirimler uygular. Örneğin Migros’ta bu indirimler Cuma’dan başlıyor.

-Çok sık alışveriş yapmıyorsanız ya da diğer bir değişle yüklü bir alışveriş yapacaksanız bunu alışveriş yapacağınız yerin 50 liralık alana şu ürün 5 lira, 3 lira vb.gibi kampanyalarına ( marketler genelde ay sonlarına doğru yapar ) denk getirmeye çalışın. Belki gerçekten ihtiyaç listenizdeki bir ürünü çok daha ucuza almanızı sağlayabilir.

-Eğer farklı marketlere gidebilme imkanınız varsa mutlaka indirim dergilerini karşılaştırın. Ben işim gereği çok rakip gezerdim ve rakiplerin kampanyalarıyla bizdekileri karşılaştırırdım. Emekli olunca bunu yapmak vakit açısından daha kolay. Zaten rekabet o kadar yoğun ki özellikle İstanbul’da birçok yerde 1 km alanda en az 2 market bulunuyor. Kısa bir yürüyüşle hem sağlığınıza bir katkı , hem de aynı ürünü daha ucuza alıp bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.

-Pahalı olan her zaman en iyisi değildir. Özellikle tadılabilecek şarküteri ürünlerini mutlaka tadına bakarak almaya çalışın. Ülkemizde peynir,zeytin gibi ürünler aynı markaya ait olsalar bile ; hatta, aynı üretim tarihli farklı tenekeler olsa bile tadları farklı çıkmaktadır. Damağınıza uygun olmayan bir ürünü satın almamak daha uygun olur.

-İhtiyaç listenizde olan ve sık kullandığınız ürünlerden size göre oldukça ucuzladığını düşündüğünüz ürünlere rastlarsanız 1 adetten fazla almanız yararınıza olacaktır.

-Bir çok marketin indiriminden faydalanmak için o gruba ait bir indirim kartını kullanmanız gerekiyor. O yüzden gideceğiniz markete ait bir indirim kartınız varsa yanınıza almayı unutmayın. Migros gibi bazılarında sadece telefon numaranızı söyleyerek daha önce aldığınız kartı fiilen yanınızda olmasa da kullanabiliyorsunuz.

-Et ve açık şarküteri ürünlerini hijyen konusuna önem verdiğini bildiğiniz yerlerden almanızı özellikle tavsiye ediyorum. Bence Migros bu konuda en iyisi..

-Aldığınız ürünün son kullanma tarihini mutlaka kontrol edin ve S.K.T’ si yakın ürünleri almayın.Mümkünse mağaza yönetimini bilgilendirin.

-Ürünleri aldığınız reyondaki afiş veya etiket fiyatlarını kontrol edin. Her gün yüzlerce ürünün fiyatının artıp azalarak etiketlerinin değiştiği marketlerde yanlış etiketler olması muhtemeldir. Alışverişiniz kasadan geçerken veya fiş çıktıktan sonra mutlaka kontrol edin. Fiyat farkları genelde kasiyerler indirim kartınızı sormadan işlem yapması ya da personelin etiketi değiştirmeyi atlamasından kaynaklanır. Böyle bir tespitiniz olursa ürünü reyonda gördüğünüz fiyattan alma hakkınız vardır.

-Fiş kontrolü gerçekten önemlidir. Kasiyerin hatası sebebiyle bazı ürünler 1 adet yerine 2 adet yazılmış olabilir. Özellikle tartım işleminin kasada yapıldığı marketlerde ürün kodları kasiyerler tarafından yanlış yazılabilmektedir. Aldığınız ucuz elma ,Amasya elması fiyatından ya da ceviz olarak tartılmış olabilir.

-Ödemeyi yaptığınız slibi veya para üstünüzü kontrol edin.

-Bir markette karşılaşacağınız her türlü sorun için mutlaka mağaza müdürü veya yardımcısı ile görüşmek istediğinizi ilgili personele iletin. Yaşayabileceğiniz tüm sorunlar genelde mağaza müdürü tarafından çözülür.

Sizlerinde önerileriniz ya da alışverişte yaşadığınız sıkıntılı durumlar varsa dergimize iletip diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın

Emekli Market Müdüründen Market Alışverişi İçin Öneriler” üzerine 4 yorum