Davlumbaz Tavsiyesi Davlumbaz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfaklarda yemek pişirirken ortaya çıkan kötü koku,is ve dumanın mutfağa ve evin diğer odalarına yayılmasını engelleyerek dışarı atabilmek amacıyla kullanılan davlumbaz ve aspiratörler aynı zamanda sağlığımız içinde sağladığı fayda ile günümüzde her evin standart, olmazsa olmaz mutfak eşyalarından biri haline gelmiştir. Davlumbaz almadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Almadan önce tavsiyeleriniz neler derseniz yazının devamını okuyun.

Eskiden…Öyle çok da eski değil;15-20 yıl öncesinde davlumbaz ve aspiratörler bu kadar yaygın kullanılmıyorken nasıldı evlerin mutfaklarının halleri? Hatırlayalım..O zamanlar özellikle Anadolu’da çok katlı binalar yoktu.Mahalleler ,evler bu kadar sıkışık değildi.Küçük tüplerimiz vardı evlerimizde ve özellikle balık kızartması genellikle balkonlarda yapılırdı. Reçellikler,salçalıklar ve domatesli soğanlar genellikle evlerin aralarında bulunan boş arsalarda yakılan ateşlerde birkaç ev için birlikte hazırlanırdı.Bu uygulamaların bir amacı yakıt tasarrufu olsada esas amaç evlerin kokmasını önlemekti.Bugün Anadolu’da hala bu işleri bu şekilde yapanlar vardır mutlaka ama onların bile evlerindeki mutfaklarında aspiratör veya davlumbaz olduğuna inanıyorum.

İşte özellikle hanımlar için bir mutfağın en önemli gereksinimlerinden biri haline gelen davlumbazı yenilememiz veya ilk kez almamız gerekirse seçimi hangi konulara dikkat ederek yapmamız gerektiği hakkındaki bilgilerimiz:

Ölçü / Bazen 1 cm o kadar büyük sorun olur ki !

Günümüzde ürünler o kadar çeşitli ki ;hangisine karar vereceğimizi şaşırıyoruz. Bir eşya alırken kötü sürprizlerle ya da aptalca sorunlarla uğraşmak istemiyorsak, onu kullanacağımız yerin ölçüsünü bilmek ve bu ölçülere uygun ebatlarda bir ürün almak zorundayız. Bu nedenle davlumbazı kullanacağınız alanın ölçülerini bir kenara not etmekle işe başlamalısınız.

Kullandığınız ocağın ölçülerini de mutlaka o nota ilave edin. Ayrıca ocak ile davlumbazı takacağınız en üst noktanın arasındaki mesafenin ölçüsünü de almalısınız ,çünkü davlumbazın montajı için ocak ile arasında kullanma klavuzunda aksi belirtilmemişse elektrikli ocak içinen az 55 cm, gazlı ocak için ise 65 cm mesafe olmalıdır. Mutfağınız kullanma klavuzundaki ölçüleri sağlamıyorsa ki; bu ölçüler kullanıcıların güvenliği için tespit edilen ölçüler olduğundan gelecek teknik servis ürünün montajını yapmayacaktır. Sonradan ürün iadesi ya da mutfakta tadilat gibi sorun yaşamak istemiyorsanız ölçüleri dikkatlice not etmelisiniz.

Mutfağınızın büyüklüğüde almanız gereken davlumbazın emiş gücünün yeterli olup olmayacağını belirlemek için önemlidir. Mutfağınızın metrekare ölçüsü ile tavan yüksekliğini çarparak metreküp ölçüsünü bulabilirsiniz. Çıkan rakamı önce 6 ile çarpıp not edin sonra aynı rakamı 12 ile çarpıp not edin. Alacağınız davlumbazın emiş gücü bu iki rakam arasında olursa sorun yaşamazsınız. Yine de satıcınıza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Ölçü konusunda dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise kullandığınız ocağın ölçüleridir. Davlumbazın performanslı çalışabilmesi için ocaktan biraz büyük olması hiç değilse aynı ölçülerde olması gerekir. Son olarak davlumbaz elektrikle çalışacağı için takılması gereken yerde kullanım yeterliliği taşıyan bir priz olmalıdır. Davlumbazı takacak servis elemanları priz yoksa elektrik bağlantısını yapmayabilir.

Dizayn,Renk,Model / Zevkler ve renkler meselesi !

Arçelik’ten Bosch’a, Vestel’den Miele’ye,Termikel’den Kügerr’e ve adını sayamadığım daha o kadar markaya ait yüzlerce farklı model,farklı renk ve farklı özellikte ürün çeşiti var ki seçim yapmanın verdiği zevk bir yerden sonra kafa karışıklığına yol açıyor. Yukarıda belirtiğimiz nitelikte kaydettiğiniz ölçülere uygun modellerden öncelikle kolay temizlenebilen,çizilmeyen ve mutfağınıza uygun renk ve dizayndaki ürünleri seçmelisiniz.

Kanatları cam veya paslanmaz çelik,inox modellerin dış yüzeylerinin çizilmesi daha zor, temizlenmesi daha kolay olabilir. Davlumbazın kullanım amacını mutlaka aklımızda tutmalıyız. Amaç mutfaktaki oluşabilecek kötü kokuları,isi ve dumanı kimselere zarar ve rahatsızlık vermeden dışarı atmak.Bu nedenle seçtiğimiz ürünün çekiş gücüne dikkat etmeliyiz. Mutfağın büyüklüğüne göre yeterli çekiş gücü olmayan bir davlumbaz çok estetik de olsa hiçbir işimize yaramayacaktır. Klavuzlarda yazan emiş gücünün genellikle ürün son kademede çalışırken erişeceği güç olduğunu unutmayın.İlk kademede bu güç klavuzdakinin neredeyse yarısında olacaktır.

Bu ne gürültü !

Davlumbazlar özellikle son kademede çalışırken yakınındakileri rahatsız edebilecek ölçüde çok ses çıkarabilir. Ürünü satın alırken son kademedeki ses yüksekliğinin 50 desibel veya altında olmasını tercih ederseniz bu rahatsızlığı da baştan ekarte etmiş olursunuz. Genelde bacasız tipli (karbon filtreli) davlumbazlar bacalı davlumbazlardan daha gürültülüdürler. Karbon filtre sistemli davlumbazlar baca imkanı olmayan alanlarda kullanılabilirler. Gelişmiş karbon filtre kullanılan çeşitlerinde, diğer bacalı tiplilerde sağlanan temizleme başarısı sağlanabilmektedir. Tek olumsuz tarafı kullanıma göre minimum 6 ay maksimum 1 yıl içinde bu filtrelerin değiştirilmesi gerekmektedir bu da ek maliyet anlamını taşır. Tercih edeceğiniz davlumbazın en az 3 kademe ayarının ve otomatik kapanma özelliğinin olmasına dikkat edin.İçerisinde şık aydınlatma aparatı bulunanlar mutfağınızda daha estetik bir görüntü sağlamanıza yardımcı olabilir.

Satın alacağınız ürünün montajını mutlaka yetkili servise yaptırmanız,kullanım tavsiyelerini iyi dinlemeniz ve kullanım klavuzundaki özellikle güvenlikle ilgili bilgileri dikkate almanız gerekir.

Alacağınız davlumbazın arasıra değiştirilmesi ya da çıkartılıp temizlenmesi,yıkanması gereken parçalarının (filtre gibi) kolay sökülüp takılacak özellikte olmasına dikkat ediniz. Benzer özellik ve kalitede ürünlerden servis ağı ve yedek parça bulunurluğu daha yaygın olanı tercih etmelisiniz.

Tüm diğer elektrikli aletler için yaptığımız gibi davlumbaz için de en enerji verimli olanını almaya dikkat etmenizi hem cebinizin tasarrufu hem de çevremizin sağlığı için şiddetle öneriyoruz.

Yorum yapın