Ziyaretçi sayısı ve Adsense geliri nasıl arttırılır?

Aşağıda sadece bir bölümünü paylaştığım istatistik, sayfa görüntüleme sayısının aylar ve yıllara göre nasıl arttığını gösteriyor. Dolayısı ile zaman içinde hem ziyaretçi sayım hem de Adsense gelirlerim arttı. Peki bunu nasıl başardım?

Klasik olacak belki ama ziyaretçi sayısının ve sayfa görüntüleme sayısının artmasındaki en büyük etken tabi ki özgün içerik. Ancak özgün içerik tek başına çok yeterli olmuyor. Bence en önemli noktalardan biri de genele ulaşmak. Şöyle ki, çok teknik konuda az sayıda kişiyi ilgilendiren bir makalenin bilgi değeri çok fazla olabilir. Yani örneğin Google veya Apple’da çalışan üst seviye bir mühendis çok teknik konuda bir makale yazdığında bu kendi aralarındaki bilgi alışverişi için çok önemli olabilir. Ama Bilgisayar nasıl hızlandırılır veya Chrome geçmişi nasıl temizlenir konulu bir makale daha az teknik bilgi gerektirmesine rağmen hedef kitlesi çok daha büyüktür.

Teknoloji değişimi ile birlikte zaman içinde insanların arama alışkanlıkları da değişiyor. Akıllı telefonlar yaygınlaşmadan önce Windows konuları revaçta iken mobil cihazların yaygınlaşması ile mobil konulu makaleler çok daha fazla ilgi görüyor. Siz de kendi alanınızdaki teknolojik değişimleri takip ederek makalelerinizin ağırlığını ona göre kaydırmalısınız.

Bu ziyaretçi sayınızın artmasında önemli bir etkendir. Ancak fazla ziyaretçi fazla gelir anlamına gelmeyebilir. Şöyle ki, wireless şifresi öğrenme isimli bir makalede ziyaretçinin reklama tıklama olasılığı düşüktür çünkü ziyaretçinin amacı wireless şifresinin nasıl öğrenileceğidir. Bu konuda karşına çıkan reklamlar genellikle daha önce Google’da yaptığı aramalarla ilgili olacaktır. Konu ve arama geçmişi eşleşmediğinden ve ilgili konuda fazla bir adwords rekabeti olmadığından dolayı ziyaretçi reklama tıklasa bile getirisi düşük olacaktır.

Bir şeylerin satın alınması ile ilgili bir makale yazdıysanız ki bu bir kitap tavsiyesi, cep telefonu seçimi, program satınalma veya bir yere üyelik te olabilir, adsense gelirinizi önemli ölçüde arttıracaktır.

Şu uyduruk sevgiler günü yaklaşmışken TV’de de dikkatinizi çekmiştir pırlanta reklamları. Eğer blogunuz ağırlıklı olarak pırlanta, altın gibi ziynet eşyaları üzerine ise ve içeriğiniz ziyaretçinin ilgisini çekecek düzeyde ise, yani ilgili makalede Google’da üst sırada çıkabildiyseniz sitenizi ziyaret eden misafirin amacı kısa bir süre sonra bir ziynet eşyası almaktır büyük ihtimalle. Bu durumda ziyaretçinin arama geçmişi ve makale eşleştiğinden dolayı ilgili reklam görüntülenecek ve rekabetin bol olduğu bu konuda tık başına gelir de çok olduğundan daha az tıklama ile daha fazla gelir elde edeceksiniz.

Şunu demek istiyorum. Blogunuz yukarıdaki görüntüleme sayılarına ulaşmamış olabilir veya çok daha fazlası olabilir ama bu Adsense ve diğer gelirlerinizin çok farklı olması anlamına gelmez. Konuyu dağıtmadan devam edelim.

Aslında ben de Google gibi olmaya çalışıyorum. Sade ve temiz. Google anasayfası sade ve temiz. Sadece amaca hizmet ediyor. Ziyaretçi için en iyi sonuçları getirmeye çalışıyor. Çünkü en kıymetlilerimizden biri ZAMAN. Birim zamanda ne verdiğimiz önemli.

Özgün içerikle birlikte sitenin mobil uyumlu olması inanılmaz önemli. Çünkü Google mobil uyumlu olmayan siteleri mobil cihazlardan sorgu yapan kullanıcılara göstermiyor. Bu yüzden aslında ilk yapılması gereken siteyi mobil cihazlarla uyumlu hale getirmek olmalı. Bunun için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi‘ ni tavsiye ederim. Ziyaretçi istatistiklerine baktığımda mobil kullanıcı sayısının çok hızlı ilerlediği bir gerçek. Bu asla atlanmamalı.

Mobil uyumlu web siteniz hazır olunca Adsense Mobil uyumlu reklam yerleşimi ile adsense gelirleriniz önemli ölçüde artacaktır. Mobil uyumlu Sayfa düzeyi reklamlar sadece mobil cihazlarda gözüktüğünden diğer reklam yerleşimlerinizi etkilemiyor.

Aklıma gelenleri rastgele yazdığımdan yazıda bir düzen olmadı belki ama tıklanma oranını arttırmak için reklam yerleşim düzenin olması şart. Aslında bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Farklı reklam birimlerini sitemizin farklı bölgelerine yerleştirerek bir süre deneriz ve rapoları takip ederiz. Bana göre sitenin üst bölümünde ve side bar’da yer alan reklamların tıklanma oranı çok düşük. Eğer dışarıdan reklam alıyorsanız bunları o bölgelere yerleştirebilirsiniz. Genellikle backlink için reklam verildiği için nerede olduğunun çok önemi olmuyor. Aklıma gelmişken, blog çizginizle ilgili olmayan reklamları alırken iyi düşünmenizi tavsiye ediyorum. En iyi performans veren, hem tıklanma oranı hemde getirisi yüksek olan reklamlar yazının içine gömülen reklam birimleri. Bunların içinde en iyi performansı veren ise sadece görüntü olan reklam birimleri. Reklama tıklanma oranını arttıran en önemli faktörlerden biri sayfanın olduğunda sade olması. Çok fazla animasyon renk cümbüşü olan sayfalarda reklama tıklanma oranı düşük. Sade olması iyidir.

Google en iyi sonucu döndürmek için belki de binlerce insan çalıştırıyor. Ve doğal olarak çok sayıda kriter var. Her kriteri elbette yazamayız ama temeli sağlam atarsak başarılı olabiliriz.

Yorum yapın