İster küçük ister büyük bir networkü yönetin müşterilerin ve çalışanların talepleri günden güne artmakta ve biz IT uzmanlarının işi teknoloji ile birlikte çoğalmaktadır. Evet teknoloji bir çok kişinin işini kolaylaştırmakta ve hatta bazı işlerde insanların yerine makinalar çalışmakta ancak makinaları yönetecek insanlara daha fazla iş düşmektedir. Artan taleplere cevap verebilmek, periyodik işleri takip edebilmek bu karmaşıklığın içinde gerçekten zor. Bu yüzden bize yardımcı olacak bir yazılıma ihtiyaç duyarız. Şimdi size çok severek ve beğenerek kullandığım bir help desk /yardım masası yazılımından bahsedeceğim. Üstelik size tavsiye edeceğim bu bu helpdesk yazılımı (destek )üstelik bedava!
ManageEngine firmasına air ServiceDesk Plus adlı ürün, ITIL çerçevesinde oluşturulmuş entegre varlık ve proje yönetimi içeren bir yardım masası yazılımı. 29 farklı dil seçeneği var ve bunlar arasında Türkçe’de var. Ayrıca 186 ülkede 85.000’den fazla şirket tarafından kendi BT yardım masalarını ve varlıklarını yönetmek için kullanılmakta.
Yazılımı on-premise (download edip kendi sunucumuza kurmak) veya ücretli olarak Cloud (bulut) üzerinden kullanabiliriz. Ücretli olan sürümde herhangi bir server ve yazılım kurma ihtiyacı yok. Hesap açıp ücretini ödediğiniz sürece kullanıyorsunuz. Ayrıca Standart, Profesyonel ve Enterprise sürümleri var. Sürümler arasında farklılıklar var. Standart sürüm 5 teknisyene kadar ücretsiz (kendi sunucunuzda). Eğer 5 veya daha az IT çalışanına sahipseniz bence bu yeterli. Ürünler arasındaki farklara bakarsınız.
Şimdi ürünün kullanımından biraz bahsedeyim. Ben 3 teknisyenle çalıştığım için ücretsiz sürümü indirdim ve sanal makinede bir Windows Server kurup bunun üzerine ServiceDesk yazılımını kurdum. Siz Windows 10 üzerine de kurabilirsiniz. Sonrasında Exchange’de bir mail hesabı açıp (destek@domain.com) bu mail adresini ServisDesk’e tanımladım. Kullanıcılarım ve müşterilerim destek@domain.com adresine mail attıkları zaman otomatik olarak iş isteği açılıyor ve teknisyenler yönetim panelinden bu istekleri görebiliyor.
Yapımızda Active Directory olduğu için ben AD ile HelpDesk yazılımını entegre ederek AD’ de olan tüm kullanıcıları ServiceDesk ile senkronize ettim. Ayrıca DNS’de bir kayıt açarak kullanıcıların browser’a direk olarak http://destek:8080 yazarak giriş yapabilmelerini sağladım. AD ile senkronize olduğu için kullanıcılar bu adrese girdiklerinde domain kullanıcı adı ve şifresi ile girdiklerinde yeni talep açabiliyorlar ve açtıkları talepleri görebiliyorlar.
Teknisyenler iş isteğini ServiceDesk yönetim panelinden yeni istek aç bölümünden de açabiliriz. Çünkü bazı istekler telefonla veya farklı bir şekilde teknisyene ulaşabilir.
Sık sorulan sorular ya da nasıl yapılır tarzı makaleleriniz varsa bunları girerek müşteri veya kullanıcılar bir şeyi size sormadan burada aratıp bulabiliyor. Yani yazıcının tonerinin nasıl değiştirileceğini ya da bilgisayarın ya da bir programın bir hata mesajı verdiğinde o mesaja karşılık ne yapılması gerektiğini eğer siz daha önceden ServiceDesk’e girdiyseniz kullanıcı buradan faydalanarak çözüme ulaşabiliyor ve sizinle irtibata geçmesine gerek kalmıyor.
Açılan talepleri teknisyenlere atayabiliyorsunuz ve her teknisyen kendisine atanan işleri kendi ekranında görebiliyor. İşi tamamladığında çözümü yazarak bunu genel çözümlere sunabiliyor. Talep açılırken kategori alt kategori öncelik gibi kriterler belirtilebiliyor ve bunlar zorunlu alan yapılabiliyor. İstenirse talep açıldığında, kapandığında, atandığında vb işlemlerde talebi açana, teknisyene, ve bilgi grubuna özel mesajlar iletilebiliyor. Örneğin sayın ##kullanıcı ##konulu talebiniz bize ulaşmıştır. En kısa zamanda sorununuz giderilecektir” gibi bir mesaj verebiliyorsunuz. Mesaj ve mesajdaki isimler, konular kategoriler vb tamamen otomatik olarak hazırlanıyor, siz zaman harcamıyorsunuz. İstenirse SMS entegrasyonu da var.
SLA süreleri, başlangıç bitiş tarihleri gibi tonlarca ayrıntı var. Ama siz istediğiniz kadarını kullanıyorsunuz. Bunların dışında Görev yönetimi de var. Yani kendinize veya bir başkasına görev atayabiliyorsunuz. Ha unutmadan Anket oluşturup bunu yayınlayabiliyorsunuz.
Ayrıca tekrarlayan görevler için önleyici faaliyetler yapabiliyorsunuz. Şöyle ki, sistem odanızda bulunan klima ve ups leri yılda bir kez dış bakıma sokmak istiyorsunuz. Bunun için önleyici faaliyet kısmından aynı talep açar gibi bir talep açıyorsunuz, talebi açan ilgili teknisyen konu açıklama bilgilendirme yapılacak kişiler önem derecesi gibi kriterleri girip sonra periyot belirliyorsunuz. Gün, hafta, ay, yıl veya sizin seçeceğiniz bir periyot. Kaydettikten sonra ilgili periyot geldikçe iş isteği sizin istediğiniz gibi otomatik olarak açılacak ve bunu kaçırmayacaksınız.
Yazılımın daha bir çok faydası var. Eğer beğenirseniz, ve bir sorun yaşarsanız yorum yazarak bunu paylaşın lütfen. Ayrıca farklı yazılımlar da var. Daha iyilerini biliyorsanız mutlaka yorum yazın. Sevgiyle kalın…
Merhaba biz http://www.helpdesx.com/ kullanıyoruz oldukça başarılı ve Türkçe üstelik envanter yönetimi de var.
Ücretsiz 5 admine kadar
eee bedava değil, ücretsiz demo sürümü sanırım sadece?