Çamaşır makinesi tavsiyesi okumadan karar vermeyin

Piyasada bulunan onlarca farklı markanın onlarca farklı modeli olduğunu düşünürsek yeni bir çamaşır makinesi almak istediğimizde elbette aklımız karışacaktır ve karar vermemiz zorlaşacaktır. Tanıdıklarımız bizlere kendi kullandıkları makineler ile ilgili tecrübelerini aktaracak ve bize en doğru çamaşır makinesini almamız konusunda tavsiyelerde bulunacaklardır. Ben burada şu model çok iyi, harika bunu alın demeyeceğim. Burada size ürünü almadan önce nelere dikkat etmelisiniz konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Çünkü ürünü aldıktan sonra ve hele bir de kullandıktan sonra yasal süre de geçti ise iade etmek imkansız olabilir ve son pişmanlık artık çare değildir.

Makalenin tamamını okumanızı tavsiye ederim ama sınırlı vaktiniz varsa en azından Çamaşır Makinesi Satın Alma Öncesi Kontrol Listesi dokümanını indirip inceleyin. Satın alma öncesi modeller arasında karşılaştırma yaparken işe yarayacağını düşünüyorum.

Kısa bir tarihçe ile genel kültürümüze bir not ekleyelim.

Herhalde insanoğlu çamaşır yıkamayı, örtünmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra öğrenmiştir. Örtünmek ya da eş anlamlısı giyinmek neredeyse insanlık tarihi kadar eski de olsa, günümüzde kullanılan çamaşır makinelerinin atalarına ancak 1782 yılında Londra’da rastlıyoruz. Henry Sidgier tarafından ahşap tekne olarak yapılan makinede yıkanan çamaşırlar tek yönlü iki merdane arasında sıkıştırılarak hem sıkılmaya hem de kırışıklıklarının açılmasına çalışılıyordu. İnsan gücüyle çalışan bu makinede yıkama süresi çok uzun ve işlemde çok yorucu ve zahmetliydi. Kim bilir belki o dönem bu çamaşır makinesini tavsiye eden olmuştur yine de.

Elektrikle çalışan ilk çamaşır makinesinin mucidi Alva John Fisher’di. 1908 yılında Thor markasıyla üretimine başlanan ürünün patenti 1910 yılında alınabildi. Çamaşır kurutma makinesinin icadı için 14 yıl daha geçmesi gerekiyordu ve 1924 yılında üretimine başlanıyordu. İlk tam otomatik çamaşır makinasının üretimi 1937 ‘de Bendix firması tarafından geçekleştirildi.

Ülkemiz çamaşır makinasıyla 1950 yılında tanıştı, üretime ise 1959’de başlandı. 1950-1980 arası başlangıçta ultra lüx sonlara doğru lüx olarak kabul edilen makine ihtiyacı günümüzde her evin olmazsa olmazı durumuna gelmiştir. İlk ahşap gövdeli makinayı yapan Henry Sidgier bile, bugün yaşasaydı sanırım hangi makinayı alacağına kolayca karar veremezdi. Yazımız size bir marka ve model tavsiye etmese de seçiminizde size mutlaka yardımcı olmayı amaçlıyor. İşte önerilerimiz:

Çamaşır Makinesi nerede duracak ?

Günümüzde yeni binalarda evlerde kullanılan çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, ocak, buzdolabı gibi mutfak eşyalarının yerleri yapım aşamasında planlanarak ayrılıyor, elektrik-su tesisatları, gider boruları bu plana göre yapılıyor ve evler bu şekilde satışa sunuluyor. Alacağınız makinenin ölçülerinin (Yükseklik/Genişlik/Derinlik) evinizde ayrılmış, ya da ayrılmamış ise sizin koymayı düşündüğünüz alanın ölçülerine uygun olması gerekir. Bu nedenle ilk iş bu alanların ölçülerini alıp bir kenara not etmek olmalıdır. Piyasada satılan tüm makineler maalesef aynı ölçülerde değildir. Bazen 1 santimlik bir fark bile size maddi manevi büyük sıkıntı yaşatabilir. Kötü rüya görmektense uykusuz kalmak daha iyidir. Ayrıca elektrik ve su tesisatının özelliklerini de kontrol etmek gerekir.

Çift su girişi gerekli mi?

Çamaşır makinesinde çift su girişi ne işe yarar? Sıcak su girişi yıkama süresinin kısalması anlamındadır. Makineye sadece soğuk su girerse ve siz sıcak bir program seçerseniz makine suyu ısıtmak için elektrik ve zaman harcayacaktır. Sıcak su girişiniz varsa ve bu girişe sıcak su geliyorsa ısınma için bekleme süresi olmayacağından çamaşırlarınız biraz daha hızlı yıkanacaktır. Ancak piyasada çift su girişi olduğu halde benzer özellikteki makineden daha fazla enerji harcayan modeller var. Ayrıca piyasada çift su girişli makine sayısı oldukça az.

Çift su girişi olan bir makine alacaksanız makineye gelen su tesisatının bu özelliğe uygun olması gerekir. Tesisatta sıcak su girişi için bir özellik yoksa gereksiz yere fazla ödeme yapacak olabilirsiniz. Tabi bu konuda farklı bir çözüm var. Gelen soğuk suyu ikiye ayırarak makinenin sıcak ve soğuk su girişlerine bağlayabilirsiniz. Bu durumda sıcak su girişine de soğuk su gidecektir. Muhtemelen bir sorun olmaz ama siz yine de bunun makine için bir risk oluşturup oluşturmayacağını satıcınıza sorun.

Çamaşır makinesinin mutlaka bir su giderine bağlantısı olması gerekir. Kullanacağınız alanın bu noktaya uygun olup olmadığını da kontrol etmenizi öneriyoruz. Bu konudaki son tavsiyemiz ise alacağınız makinenin kapağının hangi yönde açılması sizi zor durumda bırakmaz buna karar vermenizdir. Çünkü yeni modellerde bir çok yöne açılan kapaklar var ve siz en uygununu seçmelisiniz.

Çamaşır Makinesinin kapasitesi ne olmalı ?

Bu sorunun doğru yanıtında sizin alışkanlıklarınız ve ailenizin üye sayısı önemlidir. Eğer her gün çamaşır yıkıyorsanız ve 1 ya da 2 kişiyseniz yüksek kapasiteli bir makine almak sizin için avantaj yerine dezavantaj olabilir.
Bunun tam tersi durumda yani az sayıda kişi olmanıza rağmen çamaşırları biriktirerek yıkayacaksanız yüksek kapasiteli bir makineyi tercih etmelisiniz.

Piyasada 5 kg’dan 12 kg’a kadar kapasitesi olan makinalar satışa sunulmuştur. Kg olarak belirtilen kapasite deyimi kuru, pamuklu giysiler için kullanılmaktadır. Mutlaka makinenin el kitabındaki değerler incelenmelidir. Aşağıda bir örnek verilmiştir.

Bu tablolara göre seçeceğiniz makinenizin kapasitesine doğru karar verebilirsiniz. Günümüzde 8-9 kg kapasiteli makineler aileler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Çamaşır makinelerinde yıkama kapasiteleri arttıkça fiyatlar da artmaktadır. Yüksek kapasiteli (8-9 kg ve üzeri) makinelerde yorgan, paspas, kilim gibi ağır malzemeler de temizlenebilmektedir. Yılda bir iki kez yıkanacak bu ürünler için çok yüksek kapasite tercih edilip edilmeyeceğine ve buna bağlı olarak daha yüksek ücret ödenip ödenmeyeceğine de ihtiyacınıza göre karar vermelisiniz.

Enerji Sınıfı ne olmalı ? Hangi makine daha az enerji harcar ve daha sessiz çalışır ?

Bu tür ürünlerde satıcı firmaların aşağıdaki örnekteki gibi bir enerji etiketi bulundurması artık yasal zorunluluk olmuştur.

Etikette belirtilen rakamlar kapasite ve sıkma verim sınıfı haricinde ne kadar küçülürse kullanıcının o kadar lehinedir. Çamaşır makinelerinin enerji sınıfı artık A +++ ‘ın bile üzerinde tasarruf sağlayabilecek özelliklerde üretiliyor. Bu nedenle seçimimiz mutlaka A ++ veya üzeri olmalıdır. 2017 yılı Ocak ayı itibariyle 1 kW/h elektrik (1000 watt) çeşitli vergiler dahil ortalama 0,43 TL yani 43 kuruş civarındadır. Enerji etiketinde verilen değer yıllık standart 220 yıkama ile hesaplanan değerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan biri aynı sınıfa ait iki farklı makinenin iki farklı tüketim değeri olabileceğidir.

Makinenin yıllık su harcaması da mümkün olduğunca az olanlardan seçilmelidir. Ayrıca seçilecek makinenin sıkma verim sınıfının da en az A olması tercih edilmelidir. Bu tercihler cebimiz kadar doğayı da koruması açısından giderek artan bir önem kazanmaktadır.

Bunlar kadar diğer bir önemli konu ise makinenin yıkama ve sıkma pozisyonundaki çıkardığı gürültüdür. Abartılarak anlatılan ve çalışırken yürümeye başlayan, evi gezen makine hikayelerini neredeyse duymayan kalmamıştır. Alacağınız bir makinenin çalıştığında evdekileri, üst ve alt kattaki ,yandaki komşuları ve hatta yakın çevreyi rahatsız etmesi en üst yıkama performansını da gösterse kimsenin istemeyeceği bir durumdur.

Yıkama için ayrı, sıkma için ayrı gürültü değerleri vardır. Bir makine en yüksek gürültüyü sıkma performansında çıkartır. Bunlara ilave olarak bebeğiniz varsa ya da bebek sahibi olmayı istiyorsanız makineye karar verirken yıkama ve sıkma performanslarını özellikle sormalısınız. Gürültüsü yüksek makineler çocukların uyku konforunu olumsuz etkileyebilir.

Genel olarak çalışma sesi 40-50 desibel ve son sıkma sesi ise 70 desibel civarındaki makineler süper sessiz kabul edilmektedir. 70 desibel gürültü, saç kurutma makinesinin ya da elektrik süpürgesinin çıkarttığı gürültüye eşdeğerdir.

Sessiz makineleri seçecek olanlardan akıllı elektrik sayacı kullananların gece indirimli tarifelerde de makineyi kullanarak tasarruflarını artırabileceklerini de hatırlatalım.

Teknolojisi ve program özellikleri nasıl olmalıdır ?

Arçelik ve Beko’nun kullandığı su jetli tipte su tamburun üstünden çamaşırlara püskürtülerek yıkama yapılmaktadır. Samsung tarafından kullanılmakta olan air wash teknolojisiyle çamaşırların susuz ve deterjansız sadece hava ile temizlenmesi bir çeşit kuru temizleme yapılması amaçlanmaktadır.

Silver nano adı verilen sistemde ise çamaşırların durulanması aşamasında püskürtülen gümüş iyonlar sayesinde giysilere nüfuz etmiş kötü kokuların ve bazı bakterilerin yok edilmesi sağlanmaktadır.

Son dönemde özellikle LG marka makinelerde ‘Direct Drive’ adı verilen bir motordan söz edilmekte. Normal makinelerde motor kazandan ayrıdır ve kayış veya kasnak ile birbirine bağlanmıştır. Kazanın hareketi bu şekilde gerçekleşir. Direct Drive sisteminde kazan direkt motora bağlıdır. Bu sistem motorun performansını arttırmakta ve diğer sistemden daha sessiz çalışmasını sağlamaktadır. İnventer adı verilen motorlar da benzer mantıkla çalışmaktadır. Direct drive teknolojisi geçmişte Arçelik tarafından da kullanıldı ancak kısa süre sonra bu teknolojiden vazgeçildi.

Kullanıcı olarak ürünün teknolojisini tamamen bilmek ya da hiç bilmemek bizi ilgilendirmiyor bizim için önemli olan çamaşırlarımızın temiz yıkanması ve sağlam çıkmasıdır diye düşünmek en doğal hakkımız olduğundan teknoloji ve kazan çeşitleri konusunda daha fazla bilgi verip gereksiz zaman kaybetmenizi istemiyorum.

Burada az da olsa makine devir hızlarının tercihlerimizdeki önemini de vurgulamalıyız. Devir hızı öncelikle kurutma ya da sıkma işlemiyle ilgilidir ve idealinin 1000 devir hızı olduğu bir çok kaynakta belirtilmektedir. Bununla makinenin kazandaki çamaşırı dakikada 1000 kez döndürmekte olduğu ifade edilmektedir. 1000 devirde sıkılan çamaşırlar daha düşük devirdeki sıkmalara göre daha kuru çıkmaktadır. Piyasada 800’den 1600 ‘e kadar devir hızlı makineler bulunmaktadır. Yüksek devir hızı daha iyi kurutma sağlarken çamaşırlara zarar verebilme veya çabuk yıpranmasına neden olabilmektedir. Yine de yüksek devirli makinelerde farklı program seçme ve farklı devirlerde çamaşır sıkabilme imkanları sunulmaktadır.

Makinelerin yıkama programlarını bilmek ise hem çamaşırlarımızın temizlik ve güvenliği için hem de doğru programı tercih ederek tasarruf sağlayabilmemiz için yani, makinenin gerçek performansında kullanılabilmesi için çok önemlidir.

Genel olarak bazı programlar
bebek programı,
hızlı yıkama,
süper hızlı yıkama ( 15 dakikada yıkama),
kırışıklık azaltmak için son durulama suyunda bekletme,
kot (jean) programı,
fitnes programı.
yıkamayı 24 saat erteleme
Elde yıkama programı. Narinleri yıkama
Yorgan programı.
Buharlı yıkama
Hava ile temizleme
Leke çıkarma programı
Karışık türdeki çamaşırları yıkama
Gömlek programı …

Makinelerin dış görünüşü, deterjan ve yumuşatıcı koyulacak bölmelerinin de ergonomik ve kullanışlı olması önemlidir. Çamaşır makineleri diğer beyaz eşyalar gibi uzun yıllar kullanılmak amacıyla satın alındığından bu günkü ihtiyaçlarınız kadar gelecekte de doğabilecek ihtiyaçlarınızı düşünerek karar vermelisiniz.

Giyim ve ev tekstilindeki gelişmeler çamaşır makinelerinin de teknolojisinin buna ayak uydurmasına etki etmektedir. Yine de işinize yaramayacak programlar ürünün fiyatını yükseltebilir değerlendirmeyi yaparken dikkatli olmak gerekir.

Son yıllarda makinelerin çamaşırı yıkaması kadar kurutması da çok önemli hale gelmiş ve bu talepleri karşılamak için kurutmalı makineler üretilmiştir. Yıkama ve kurutma aynı makinede olduğunda genelde kurutma kapasitesi yıkama kapasitesinin yaklaşık yarısı kadar olduğundan, bu durum kullanımda rahatsızlık yaratabilmektedir.

Kurutma makinesinin ayrı tercih edilmesi ise evlerde yer problemine ya da çamaşır makinesiyle üst üste konulduğunda görüntü rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Ayrı kurutma makinesi tercih edilecekse ve mevcut çamaşır makinesi daha uzun süre kullanılabilecekse bunun yıkama kapasitesine uygun kurutma kapasiteli bir ürün tercih edilmelidir.

Fiyat, Garanti ve Servis Ağı…

Piyasada birçok marka benzer özellikli çamaşır makinesi bulunmaktadır. Tercih yapmadan mutlaka benzer ürünlerin fiyat karşılaştırmasını yapın. Fiyat farkı varsa hangi özelliklerden kaynaklandığını ve buna değip değmeyeceğini araştırın.

Yukarıda belirttiğimiz enerji, su verimliliği, gürültü dereceleri hatta renk, görünüm seçenekleri, tek su girişli-çift su girişli olup olmaması, ebatları, fiyatı değerlendirildikten sonra markanın güvenililiği, verdiği garanti süresi ve servis ağının yaygın olup olmadığı da kararımızı vermekte etkili olacak noktalardır.

Yeni nesil motorlarda üreticiler genelde 10 yıl motor garantisi vermektedir. Bu tercihimizde etkili olmalıdır. Beyaz eşyada yasalar en az 2 yıl garantiyi zorunlu tutmaktadır. Buna karşın 3 yıl ve üzeri hatta 7 yıl garanti taahhüt eden markalar bulunmaktadır. Uzun süre kullanmayı amaçladığımız bu tür ürünlerde mümkün olan en uzun garantiyi tercih etmek bizim çıkarımıza olacaktır. Küçük bedellerle uzatılabilen garanti imkanları da değerlendirilebilir.

Garanti süresi kadar önemli bir diğer konuda ürün arızalanırsa ne kadar kısa sürede tekrar çalışır hale getirildiğidir. Burada da servis ağının yaygınlığı ve performansı devreye girmektedir. Ülkemizde en yaygın servis ağı Koç grubuna ait Arçelik/Beko gibi markalardadır. Vestel‘i de unutmamak gerekir.

Bosch, AEG, Profilo ve Siemens‘in de servis ağı yaygındır.Buna karşın diğer firmalar da bu konuda atak halindedir ve her markanın servis ağı giderek büyümektedir. Taşınma, ev değiştirme gibi probleminiz yoksa çevrenizdeki en yakın servis ağlarını dikkate alarak bir tercih oluşturabilirsiniz.

Garanti belgelerinin saklanması önemlidir. Ürün yıllar sonra arızalandığında garanti belgesini bulmak sorun olmasın diye önerimiz, bu tür belgeler için bir klasör oluşturmanızdır. Böylelikle 7 yıl garantisi olan bir ürününüzün son senesinde bir arızayla karşılaşırsanız belgesini neredeydi diye aramak zorunda kalmazsınız.

Son olarak, karar verdiğiniz ürünün kullanma talimatını mutlaka okuyun ve makineyi kurmak için gelen servis elemanlarından ayrıntılı bilgi almaya çalışın.

Umarız performansı en yüksek, fiyatı en uygun, tam size göre ve uzun yıllar sorunsuz kullanabileceğiniz bir çamaşır makinesi alabilirsiniz, araştırmanız sonrası yorum yaparak tavsiyenizi bekleriz.

İhtiyaçlar çok farklı olduğundan dolayı burada herhangi bir marka model çamaşır makinesi tavsiyesi yapmayacağımdan bahsetmiştim ama sizden kullandığınız çamaşır makinesine göre olumlu olumsuz yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi mutlaka bekliyoruz.

Yorum yapın

Çamaşır makinesi tavsiyesi okumadan karar vermeyin” üzerine 4 yorum

  1. ARİSTON un müşteri hizmetleri berbat.servis ağı çok kötü.Daha çalıştırmadan beni aldığıma alacağıma pişman ettiler.Kaç gündür servis bekliyorum.Müşteri Hizmetlerinden kurulum için servisin TElefon numarasını istiyorum olmaz diyorlar.Adres olmaz veremeyiz.Bana söyledikleri 9-13 saatlerinde gelecekler bekleyin diyorlar.Gelmediği için arıyorum bekleyin onlar sizi arayacaklar diyor.ısrarla telefonunu verin ben iletişime geçeyim diyorum yok veremeyiz.Niye diyorum veremeyiz.Ben böyle saçmalık görmedim.Bütün firmaların servis telefonları internette.ben müşteri hizmetlerini arayıp öğrenemiyorum.Yok böyle saçmalık.Devlet sırrı mübarek.Veremeyiz veremyiz.Acaba bir arıza olsa tamir için ne kadar bekletirler düşünün kurulum için bu kadar bekleten servis ağı…

  2. Marka model tavsiyesi zaten bir çok kişi yapıyor ancak gözden kaçanlar ve öneriler burada güzel bir dille anlatılmış teşekkür ederiz

  3. Değerli tavsiyeler için teşekkür ederim.
    Bosch marka çamaşır makinesi var bende ve su tazyiği az olduğunda yıkama yapmıyor. Su tazyiği az olsa bile yıkama yapan ve markası Bosch olmayan bir makine arıyorum şimdi. Tek yaşıyorum ve en düşük özellikler de beni tatmin eder. Önemli olan bu özellik. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    İyi çalışmalar.