Bulaşık Makinesi Tavsiyesi Mutlaka Okuyun

İster ilk kez alın ister daha önce satın almış olun bulaşık makinesi almadan önce hatta araştırmaya başlamadan önce bu yazımızı okumanızda büyük fayda var. Burada herhangi bir marka model Bulaşık Makinesi tavsiyesi ben yapmayacağım ama Bulaşık makinesi almadan önce seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir bunlardan bahsedeceğim. Siz eğer bir tavsiyede bulunmak isterseniz lütfen yorum yapınız.

Makalenin tamamını okumanızı tavsiye ederim ama sınırlı vaktiniz varsa en azından Bulaşık Makinesi Satın Alma Öncesi Kontrol Listesi dokümanını indirip inceleyin. Satın alma öncesi modeller arasında karşılaştırma yaparken işe yarayacağını düşünüyorum.

Ankastre veya Solo seçimi yapıldıktan sonra aşağıda bulaşık makinesi almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri bulacaksınız.

1- Ölçü

En büyük sıkıntılardan biridir, mağazaya gidersiniz ürünü çok beğenirsiniz fiyatı da uygundur ve siparişinizi verirsiniz. Bir süre sonra ürün evinize geldiğinde çok mutlusunuzdur. Kurulum için gelen yetkili servis elemanı ürünü paketinden çıkarır ve makineyi koyacağınız yere yerleştirmeye çalışır. O da ne makine kendisi için ayrılan yere uymuyor. İşte o an yıkılırsınız. Bu yüzden ürün araştırmasına geçmeden önce öncelikle ürünü konumlandıracağınız yeri ölçün ve not alın. Bu ölçüye uygun ürün arayın. Ölçüler genellikle standarttır ancak kötü sürprizle karşılaşmamak için bu çok önemli. Yükseklikle ilgili bir sıkıntı olması durumunda bir çok bulaşık makinesinin üst kapağının çıkarılabildiğini de unutmayın.

2- Renk Seçimi

Renk seçimi önemli çünkü özellikle bayanlar mutfakta çok uzun bir süre geçiriyor ve içine sinmeyen ya da mutfağı ile uyumlu renkte olmayan bir bulaşık makinesi sürekli gözünüze batacaktır. Ağırlıklı olarak satılan renkler inox, beyaz ve gridir. Ancak siyah, kırmızı, yeşil renkli makineler de zaman zaman raflarda yerini almaktadır. İnox silince iz bırakır derler ama artık yeni teknolojik ürünler pek de iz bırakmıyor. Beyaz tüm zamanların en çok tercih edilen rengidir. Tercih sizin. Bulaşık makinesi eve gelmeden önce tercih ettiğiniz rengin mutfağınızda nasıl duracağını bir hayal edin ve ona göre renk tercihi yapın.

3- Enerji Tüketimi

Ülkemizde 2017 yılı itibarı ile satılan bulaşık makinelerinin çok büyük bir bölümü A+, A++, A+++ enerji sınıfındadır.  Son yıllarda yapılan düzenlemelerle bu tür ürünler üzerinde, ürünün ne kadar enerji tükettiğini gösteren etiketler bulundurulmasını zorunlu hale getirmiştir. Bilmeyenler için aşağıdaki örnek etiketler üzerinden açıklamaya çalışalım;

Yukarıda görülen etiketlerde en üst satırda bulunan A+++ en düşük enerji tüketimini göstermektedir. En altta bulunan kırmızı şeritteki D harfi ise en çok enerji harcamasını belirtir ki artık bu tür ürünler üretilmemektedir. Enerji tüketimi kwh/yıl olarak gösterilir ve kutuda belirtilen rakam ne kadar küçük olursa o kadar tüketici lehine olur.

Şimdi sizinle ülkemizde çok satılan markalardan birinin enerji sınıfına göre yıllık enerji tüketim bilgilerini paylaşacağım. Enerji tüketimi yıllık ortalama 280 yıkama üzerinden hesaplanmaktadır.

Enerji SınıfıYıllık Enerji Tüketimi (kWh/yıl)Yıllık Su Tüketimi (litre/yıl)
A+290 kWh2800 L
A++258 kWh2800 L
A+++234 kWh4200 L

2017 yılı Ocak ayı itibariyle 1 kW/h elektrik (1000 watt) çeşitli vergiler dahil ortalama 0,43 TL yani 43 kuruş civarındadır. Yani A+ ürünü ile 125 TL öderken A++ ile 111 TL, A+++ ile 101 TL ödersiniz. Az önce de dediğim gibi bu değerler genellikle ekonomi programında ve yılda 280 yıkama ile hesaplanan yaklaşık değerlerdir. Satın alma fiyat farkı az ise enerji verimliliği yüksek ürünü seçmenizi tavsiye edeceğim. Ülkemizde 20 milyonu aşkın hane olduğu düşünülürse tasarruf edilecek enerji ciddi rakamlara denk gelmektedir.

Tabloda enerji tüketiminin yanında yıllık su tüketimi verisini de paylaştım. Enerji etiketinin alt kısmında musluk işaretinin altında su tüketimi Litre/Yıl cinsinden belirtilmektedir ki burada da düşük rakam daha az su tüketileceği anlamını taşır.

Musluk işaretinin yanındaki kutu kurutma verimliliğinin derecesini göstermektedir. Makine seçerken dikkat edilmesi gereken bir değerdir. Yüksek tasarruf için burada da en az A sınıfı tercih edilmesi önerilir. Hem enerji hem de su tüketimi için yıllık 280 yıkama yapılacağı öngörülmüştür.

Kurutma verimliliğinin yanındaki kutu bulaşık makinesinin yıkama kapasitesini gösterir. (12 kişilik,15 kişilik gibi)

En sonda bulunan ve içinde dB harfleri bulunan kutu makinenin çalışırken çıkaracağı ses seviyesini belirtmektedir. Bulaşık makinesi satın alırken en fazla dikkat etmemiz gereken özelliklerden biriside budur. Buradaki rakamın küçülmesi de sessizliğin artması anlamını taşır.

4-Kapasite ve program sayısı seçimi

Gereksinimlerimize göre bir makine seçmeliyiz. Kaç kişilik yıkama kapasitesine ve hangi programlara sahip bir makine seçeceğimize alışverişe çıkmadan önce karar vermek yerinde olur. Çekirdek aile için yüksek kapasiteli bir bulaşık makinesi ekonomik olmayacağı gibi üye sayısı yüksek aileler için de düşük kapasiteli ürünler ekonomik olmaz.

Bazı modellerde makine içindeki bulaşık miktarını ve kirliliğini algılayarak ona göre enerji ve su tüketimini otomatik ayarlayabilen modeller vardır. Eğer makine dolmadan çalıştırma ihtiyacınız sık sık oluyorsa bu özellik sizin için cazip olabilir. Bazı modellerde sadece alt bölümü ya da üst bölümü yıkayabilme özellikleri de bulunmaktadır.

Bulaşık Makinesi Cam Bardak Çizilme Sorunu
Çok programlı makinelerin bir çoğunda 45 dereceden daha az sıcaklıkta yıkama özelliği bulunmaktadır. Birçok aile bulaşık makinelerinde yıkanan cam bardakların çizildiğinden şikayet etmiş ve bunu bir çoğu kullandığı deterjana bağlamıştır. Oysa birçok bardak 45 derece ve üzeri sıcaklığa dayanamamakta ve çizilme sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu durumu yaşamak istemiyorsak daha düşük sıcaklıkta yıkama yapma programı bulunan makineleri seçmeyi tercih edebiliriz.

Buharlı yıkama özelliği olan makinelerde fazla kirli bulaşıklar özellikle tencere ve tavalar daha kolay temizlenebilmektedir. Hızlı yıkama seçenekleri de özellikle az kirli bulaşıklarda zaman,enerji ve su tasarrufunda önemli katkılar sağlamaktadır. Yeni modellerde 18 dakikada hızlı yıkama seçenekleri bile bulunmaktadır. Ekstra hijyen yıkama seçeneği olması özellikle bebeği ya da küçük çocuğu olan aileler için önemli bir tercih sebebi olabilir. Zamanlama programı olan makinelerde yıkama saatinin başlaması ve bitmesi de programlanabilmektedir.

5-Emniyet ve güvenlik

Su taşma emniyet sisteminin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu özelliğin varlığı bizleri sürpriz su taşma risklerinden korur. Çocuk kilidi opsiyonu hem çocukların makineyle oynayıp ayarları değiştirmesini hem makineyi durdurup işlerin aksamasını engellemesini hem de meraklı çocuklarımızı birçok olası tehlikeden koruyabilmemizi sağlayacaktır.

6-Garanti ve Üretim Tarihi

Ülkemizde elektrikli ve elektronik eşyaların minimum 2 yıl garanti süresi olması yasal bir zorunluluktur. Bazı üretici firmalar 3 ve daha üzeri yıl garanti taahhüt edebilmektedir. Bu tercihimizi etkileyebilir. Bazı satıcı veya üretici firmalar düşük bir bedelle ürünün garanti süresini uzatmayı (+3 yıl,+5 yıl vb) teklif edebilmektedir. Zaman çok çabuk geçmektedir ve önerimiz bu teklifler değerlendirilebilir.

Bazı firmalar ise bulaşık makinelerinin motorları için 10 yıl garanti taahhüt etmektedir,bu tür garantisi olan ürünleri tercih edilebilir.

Satın alınacak ürünün üretim yılı da önemlidir. Bu tür ürünler için üretici firma 10 yıl yedek parça bulundurmak zorundadır. (Ürünün üretildiği tarih mi yoksa satıldığı tarih mi 10 yıla referans alınmaktadır ). Her ihtimale karşı yeni üretim tarihli ürün tercih edilmelidir. Bu yüzden markaların web sayfalarına girip güncel modelleri not edin ve marka web sayfasında yazmayan modellerden uzak durun. Marka web sayfasında olmayan modeller elektronik marketlerde ve internet sitelerinde satılabiliyor. Bu ürünler genellikle artık üretilmeyen modeller olduğundan buna çok dikkat edin.

7-Fiyat Karşılaştırması

Alınacak makinenin ana özellikleri tespit edildikten sonra çeşitli markaların muadil ürünlerinin fiyat karşılaştırmasının yapılması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, benzer özellikteki ürün fiyatlarının karşılaştırılmasıdır. A marka 5 programlı inox ürün B,C,D marka 5 programlı inox ürünlerle karşılaştırılmalı ve ürünlerin özellikleri incelenerek varsa fiyat farklarının hangi özelliklerin varlığından ya da yokluğundan kaynaklandığı karşılaştırılmalıdır.

Ürün ve modele karar verildikten sonra internette en ucuz fakat en güvenilir seçenekler araştırılmalıdır. İnternet’ten satın alma yapmadan önce mümkünse yakın yerlerdeki seçeneklere gidilip hem ürün yerinde incelenmeli hem de fiyat kontrolleri yapılmalı ve uygun bulunan satın alma seçeneği uygulanmalıdır. İnternet’ten alış-veriş için tüm güvenlik seçenekleri incelenmeli ve uygulanmalıdır.

8-Makinelerin çeşitli teknik özellikleri

Yeni model makinelerde üst sepetler doluyken bile yükseklik ayarlaması yapılabilmektedir. Bu opsiyon makineye kapasitesi kadar bulaşık sığdırabilmeye olanak sağlar. Sepeti yükseltip alçaltarak çeşitli ebatlardaki eşyalarımızı makinenin alt veya üst sepetine yerleştirebiliriz. Bu seçenekle büyük hacimli eşyaların makineye yerleştirilmesi kolaylaşmaktadır.

Alt ve üst sepette yatırılabilen teller olması da ihtiyaca göre eşyaların makineye yerleştirilmesini kolaylaştırmaktadır. Yeni modellerde kaşık,çatal ve bıçaklar için geliştirilen en üst rafın kullanıcılar tarafından beğenilmediği yönünde çeşitli yorumlar duydum,okudum. Eski tiplerde bulunan hareketli ve bağımsız çatal-kaşıklık hem makineye ürün yerleştirmekte daha verimlilik sağlıyor hem de kullanış açısından daha kullanışlı. Tercih sizin.

İç gövdesi çelik olmayan malzeme bulunan bazı marka ve modellerde bulaşık makinesi koku problemi yaşandığı şikayetleri vardır. Paslanmaz çelik iç gövde tercih sebebi olmalıdır.

Makinenin kullanılan deterjanı otomatik algılama özelliğinin bulunması (sıvı,tablet vb) kullanıcıya kolaylık sağladığı gibi yıkama performansını da arttırmaktadır.

Makinenin yıkama bitirme,deterjan,tuz,parlatıcı seviye göstergesinin olması önemlidir. Bazı yeni modellerde yıkama bittiğinde kapak otomatik açılmakta ve bu yıkanan bulaşığın kuru çıkmasında önemli bir tasarruf sağlayabilmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olsam da tekrarlamakta fayda var. Bazı makinelerde bulaşık miktarını algılayabilen,kirlilik derecesine göre yıkama yapabilen sensörler olduğu gibi sadece alt sepeti veya sadece üst sepeti yıkama özelliği bulunan makinelerde kullanıcıların tercihine sunulmuştur.

Ülkemizde en çok tercih edilen bulaşık makinaları markalarına ait web sayfası bağlantıları Arçelik, Beko, Bosch, Samsung, Siemens, Vestel 

Bulaşık makinesi seçiminizde birçok ayrı yazıda bulabileceğiniz bilgileri tek bir yazıda ve bir kaç maddede toplamaya çalıştık. Kendiniz için en uygun ve en yüksek performanslı seçeneği tercih edebilmenizi umut ediyoruz.

Biz herhangi bir marka model belirtmedik ama siz alıp da memnun olduğunuz marka ve modeli yorum yazarak bizimle paylaşırsanız çok memnun oluruz.

Yorum yapın

Bulaşık Makinesi Tavsiyesi Mutlaka Okuyun” üzerine 9 yorum

  1. kesinlikle Arçelik almayın derim bulaşık makinası 6343 I serisi aldım 1 haftada bozuldu yenisini yolladılar oda 10 günde gitti sonra bir üst modelini hediye ettiler oda malesef once yıkama pervaneleri sonrada kir sensörü bozuk çıktı parasını vereyim en üst modelini verin dedim hayır dediler

  2. Bulaşık Makinesi nin ust fiskiyesinden gelen su bulanık musluk suyum berrak bardaklarim hep çizik servis sorunu gideremiyor bu su nasıl berrak lastirilabilir
    Musluk suyunun kireç oranı 21 dh

  3. Her sey guzel yazilmis ama hic kimse demiyor şu marka daha kullanisli uzun ömurlu burdan beklentim bir marka alici ise ona endeksli olsun bilgilendirirseniz memnun olurum

  4. Merhaba,
    Çok dikkatli ve titiz bir inceleme çalışması yapmışsınız.
    Emeklerinize sağlık,çok teşekkür ederim.Saygılarımla,

    Kadir Bora

  5. Bulaşık makinesi önerisi ve tavsiyesi ile ilgili yazdığınız bu yazının hoşunuza gitmesi bizi sevindirdi yorumunuz için çok teşekkür ederiz

  6. Bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi hakkında yaptığınız yorum için çok teşekkür ederiz faydalı olacaktır elbette

  7. LG BULAŞIK MAKİNESİNİ KESİNLİKLE ALMAYIN.MOTORU KÜŞÜK OLDUĞU İÇİN LEKELİ ÇIKARIYOR.ÇAMAŞIR MAKİNASINI GÜVENLE ALABİLİRSİNİZ.4 YILDIR KULLANIYORUM MAŞALLAH TIK DEMEDİ BENDEN SÖYLEMESİ.